LAPSZEMLE.hu

     
 • Időjárás


 • Ezen a napon történt

  1440-ben Kolozsváron megszületett I. (Hunyadi) Mátyás, magyar király (1458-1490). († 1490)

  1455-ben Johannes Gutenberg elsõként nyomtatja ki a Bibliát.

  1685-ben megszületett Georg Friedrich Händel német-angol zeneszerzõ. Nagy sikerû szerzeményei oratóriumai (Messiás; Izrael Egyiptomban; Salamon), operái (Imeneo; Agrippina; Julius Ceasar) és szvitjei (Vízizene). († 1759)

  1744-ben megszületett Mayer Amschel Rotschild bankár, a világhírû Rothschild üzleti dinasztia megalapítója. († 1812)

  1821-ben Rómában 25 éves korában meghalt John Keats angol romantikus költõ, akinek fõ mûvei: "Endymion", "Izabella vagy a bazsalikomcserép", "Hyperion", "A Szent Ágnes-este", "Lamia". (* 1795)

  1828-ban meghalt Fazekas Mihály író, költõ, botanikus, a Lúdas Matyi írója, a debreceni Füvészkert tervezõje. (* 1766)

  1850-ben született César Ritz, "a királyok szállodása és a szállodások királya".

  1899-ben született Erich Kästner német író, költõ. († 1974)

  1903-ban az Amerikai Egyesült Államok kormánya örökös bérleti szerzõdést köt a Guantánamo-öbölbeli katonai támaszpont használatáról Tomás Estrada Palmával, Kuba elsõ elnökével.

  1905-ben létrejött a Rotary Club - a világ legelsõ, szolgáltató klubokat magában foglaló szervezete - az Amerikai Egyesült Államok Illinois államában, a Rotary Club of Chicago megalakulásával

  1938-ban Prágában megszületett Jiri Menzel Oscar-díjas cseh rendezõ, színész, a csehszlovák új hullám egyik alkotója (Sörgyári capriccio).

  1944-ben meghalt Leo Hendrik Baekeland, a Velox fotópapír és a bakelit feltalálója.

  1965-ben a kaliforniai Santa Monicában meghalt Stan Laurel amerikai komikus, aki Oliver Hardyval (Stan és Pan) a húszas évek amerikai némafilmjeinek sikeres komikuskettõsét alakította.

  1991-ben George H. W. Bush, az Amerikai Egyesült Államok elnöke bejelentette, hogy megkezdõdött a szövetségesek szárazföldi offenzívája az iraki haderõk ellen.

  1997-ben Skóciában tudósok bejelentették, hogy sikeresen klónoztak kifejlett emlõsállatot. Létrehoztak egy bárányt, amelyet "Dolly"-nak neveztek el.

  Ma ünneplik névnapjukat:
  Alfréd, Péter

 • Népi kalendárium

  Jégbontó Hava (február) 23. napja
  Gyopár -
  Alfréd napja, a germán eredetû férfinév. Elemeinek jelentése: tündér + tanács.

  Jégbontó Hava (február) 24. napja
  Solt - Régi krónikások szerint Solta, a Zsolt név korábbi alakja.
  Jégtörô Mátyás napja: "Ha Mátyás jeget talál, akkor töri, ha nem talál, akkor csinál." Ugyancsak ismert szólás: "Mátyás, Gergely két rossz ember", mely arra utal, hogy ezeken a napokon nagy hidegek szoktak lenni.
  A gazdasszonyok pedig sárgarépát, petrezselymet, borsót, azzal indokolva, hogy akkor nem eszi meg a féreg a magvakat.
  Csépán a Mátyás-napi tojásból kelt libát marakodósnak, veszekedôsnek tartották. Turán úgy vélték, hogy "húsosfejû", idétlen, nyomorék liba kelne ki. Székelykevén piros ceruzával jelölik meg a Mátyás-napi lúdtojásokat. Itt úgy vélik, ha kikel, a kisliba eltûnik, de ha sikerül, akkor jó gúnár lesz belôle.
  A halászok a Mátyás-napkor fogott halat az egész évi szerencsés halászat elôjelének tekintették. Ezt a halat Baranyában "Mátyás csukájának" emlegetik.
  A hideg idô jó termést, a szeles idô kevés tojást jelzett. Szlavóniában, ha az idô havas volt, búzát, árpát, zabot vetettek a jó termés reményében.
  Esô esetén attól ta

  Jégbontó Hava (február) 25. napja
  Gejza - Nemes, uralkodó; 950 évvel ezelôtt Gyeücsa változatban élt.
  Géza napja, a régi magyar férfinév, valószínûleg török méltóságnévbôl keletkezett, a jelentése hercegecske. A Géza név, ahogy ma használják, nem felel meg a régi kiejtésnek, 19. századi hibás olvasásnak köszönheti eredetét.

  Jégbontó Hava (február) 26. napja
  Menyétke -
  Edina napja, a valószínûleg germán - latin eredetû nôi név, legvalószínûbb, hogy az Éda alakváltozata, de lehet, hogy az Edna névbôl ered.

   

Androidinfo.hu

Hogyan keress sok pént Interneten? - távmunka

deviza.hu

Ballon.hu

Jsda.hu

Filmek.hu

LóSport.hu

Hírdessen a LAPSZEMLE.hu-n

On-line TV műsor 46 országból 224 csatorna ingyen