szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Magyarország és Törökország között nincs koordináció a svéd NATO-tagság ratifikálásáról – Gulyás Gergely szerint. A miniszter a csütörtöki kormányinfón azt mondta, Svédország és Magyarország kapcsolatai mélyponton vannak. Gulyás arról is beszélt, hogy uniós források nélkül is tudják finanszírozni az ország működését – ráadásul korlátlan ideig.

Most érkezett

Vége a kormányinfónak

Köszönjük figyelmüket, lezárjuk közvetítésünket.

Percről percre
Sorrend megfordítása

1 2 3 4 5

Nincs megállapodás Magyarország és Törökország között a svéd NATO-csatlakozás ratifikációjának időpontjáról

– mondta Gulyás a Napi.hu rendkívül hosszú kommentárjára reagálva.

Nagyjából 30 ezer ukrán élhet Magyarországon

Hány ukrán menekült él Magyarországon? – tette fel a kérdést a 444. Gulyás szerint becslések vannak. A kárpátaljai magyarok nagyjából 50 ezren lehetnek, a háború elől menekülő ukránok 30 ezren lehetnek.

Idén a hadi kiadások elérik a GDP 2%-át

Kire utalt Orbán, amikor azt írta Orbánnak, hogy "Önnel vagyunk?" – tette fel a kérdést a 444.hu. Gulyás azt mondta, a politikai közösségre vonatkozott a többes szám.

A lapnak Gulyás azt mondta: idén Magyarország eléri, hogy hadi kiadásai elérik a GDP 2%-át – ezt pedig a követelmények ellenére mindössze 9 NATO-tagállam teljesíti.

Mi pontosan mit várunk el Svédországtól? – tette fel a kérdést a lap újságírója. Gulyás megint magát ismételte: "bizalomerősítő lépésekre van szükség", majd hozzátette: erről a bizonyos lépésről a svédeknek kell döntenie. A 444 rákérdezett, hogy Gulyás konkrétan mit érezne bizalomerősítő lépésnek, de erre a miniszter nem volt hajlandó válaszolni, mivel szerinte az "zsarolás lenne".

Gulyás szerint az orvosok kamarai tagságuk meghosszabbításával nem a kormánnyal szemben döntöttek. Szerinte az volt elfogadhatatlan, hogy a kamara megpróbált egy olyan helyzetet előállítani, amiben a betegek ellátásbiztonsága került volna veszélybe.

 

Lesz olyan beruházás, ami csúszni fog, ha nem lesz nyárig megállapodás az EU-val

Ha nyárig nem lesz megállapodás az Európai Unióval, akkor lehetnek beruházások, amik csúsznak, és lesznek olyanok is, amiket annak ellenére is meg fognak valósítani, hogy nem jön EU-s forrás – mondta a Blikk kérdésére a miniszter.

Kivel van Orbán jobb viszonyban, Putyinnal, vagy Bidennel? – tette fel a kérdést a lap. Gulyás szerint az USA-val szövetségi az együttműködés, az oroszokkal gazdasági, racionális alapon. Arról viszont, hogy konkrétan Orbán kihez kötődik jobban, Gulyás nem tudott nyilatkozni – egyúttal a miniszterelnökhöz irányította a bulvárlap újságíróját.

Gulyás Schadl Györgyről: "Nem tesz jót egy kamarának, ha olyan elnöke van, aki nem tudja ellátni a feladatát"

Folyamatban lévő büntetőeljárásnál az Igazságügyi Minisztérium annyit tudott tenni, hogy Völner Pál azonnal lemondott – mondta Gulyás a Telex azt firtató kérdésére, hogy megfelelően kezelte-e a kormány a Schadl–Völner korrupciós ügyet. Ha bármilyen következtetést le kell vonni, akkor azt a tárca meg fogja tenni, azonban a miniszter szerint erre nincs szükség, hiszen jogi diplomához kötötték a végrehajtói pozíciók elnyerését.

A végrehajtói kinevezéseknél Gulyás szerint az igazságügyi minisztérium nagyon szigorúan jár el – tette hozzá a miniszter. Szerinte ez a folyamat a jogszabályok szintjén nagyon szigorú volt, az egész ügy alapját az adja, hogy a jogszabályokat nem tartották be.

Mi a véleménye arról, hogy a végrehajtói kar elnöke még mindig Schadl György? – kérdezte a lap. Gulyás azt mondta, nem tesz jót egy kamarának, ha olyan elnöke van, aki nem tudja ellátni a feladatát. Azt mondta, a kamara megtehetné, hogy visszahívja az elnököt.

Jó döntés volt több mint 12 ezer lélegeztetőgépet venni a miniszter szerint

Legkésőbb május elsejével hatályba lép az a rendelkezés, amivel megfelezik 14 ezer szervezet rezsiszámláját – jelentette ki Gulyás az Mfor kérdésére.

A portál kérdezett a lélegeztetőgépek árairól is, mire a miniszter azt mondta, a koronavírus felfutásakor a lélegeztetőgépek ára sokszorosa volt a valós piaci árnak, így irreleváns, hogy mennyiért szerezték akkor be azokat. A beszerzett gépeknél viszont jóval kevesebb is elég volt a helyzet kezeléséhez, ők viszont pesszimista forgatókönyvre készültek fel – vagyis Gulyás szerint jól döntöttek.

Gulyás politikailag egyet tud érteni azzal, hogy az antifát terrorszervezetté nyilvánítsák

Jogilag értelmezhetetlen, hogy a Mi Hazánk terrorszervezetté nyilváníttatná az antifát, hiszen ilyen jogi fogalom Magyarországon nincs. Gulyás viszont a Mediaworksnek azt mondta, politikailag egyet tud érteni az ötlettel.

Az ország finanszírozása az európai uniós pénzek nélkül is a végtelenségig fenntartható

– jelentette ki Gulyás a 24.hu kérdésére válaszolva.

Gulyás elítélte az ugandai melegtörvényt, amin Bencsik András korábban örvendezett.

Abban a pillanatban, ahogy garanciát kapunk arra, hogy a kohéziós pénzekről szóló megállapodásban a pedagógusbérekre szánt részt megkapjuk, akkor januárig visszamenőleg azonnal rendezni fogjuk a tanárok bérét – mondta Gulyás. Szerinte az igazságügyi megállapodás blokkolja egyedül azt a pénzt, amiből a tanárok bérét emelnék. Gulyás hozzátette: szkeptikusak a Bizottsággal szemben, csak az a biztos, amikor levelet kapnak a források felszabadulásáról.

A törvényt ítélem el, embertelen – mondta Gulyás arra, hogy Bencsik András azon örvendezett, hogy Ugandában kivégezhetik a házasodó "bubukat". A kormány Gulyás szerint szomorúságot érez az ilyen kijelentésekkel kapcsolatban, bár Bencsik kijelentését nem akarja minősíteni. Szerinte nem fogadható el az, hogy az alapvető jogokat bárki befolyásolja.

Nem beleszólás az amerikai belpolitikába az, hogy Orbán kiállt Donald Trump mellett – jelentette ki Gulyás. Elmondása szerint ez egy baráti gesztus volt, ami egészen más, mint egy másik ország jogi, igazságügyi rendszereinek minősítése.

Gulyás értékelése szerint a magyar kormány – azzal, hogy elfogadta a finnek NATO-csatlakozását – inkább segítette, mint hátráltatta Sanna Marin újraválasztási esélyeit.

Meddig lehet a kordonbontást csinálni? – kérdezte a 24.hu. Gulyás szerint ezt a momentumosoktól kell megkérdezni, ő nem szól bele a kordonok felállításának ügyébe.

Ma a magyar–svéd kapcsolatok mélyponton vannak – mondta a miniszter. Szerinte az nem erősít ezeken, hogy Svédország beszáll egy Magyarország elleni uniós perbe. Erre a 24.hu visszakérdezett, hogy összekapcsolják-e az EU-s ügyeket a NATO-s ügyekkel, de Gulyás erre nem válaszolt egyértelműen.

1 2 3 4 5